Burn-out & Angst

Burnout en angsten

Je hoort dat je een burnout hebt. Je kunt het niet geloven. Niet jij, nee want dat past helemaal niet bij jou. Het was ook wel het laatste wat je had verwacht en dan slaat de angst toe.

Eng hoe je lichaam tijdens een burnout is

Je hebt geen controle meer over je lichaam en geest. Je kunt amper meer uit bed komen. Je benen voelen zwaar en je komt letterlijk amper vooruit. Best wel eng, of niet?

Je gedachten gaan er met je vandoor

Je bent futloos, moe en dan heb ik het nog niet eens over je hoofd. Het loopt over en de ene gedachte na de andere schiet er doorheen. Je kunt niet meer helder nadenken. De concentratie is ver te zoeken, terwijl je normaal gesproken altijd alle ballen hoog hield. Multitasken was je waarschijnlijk heel erg goed in. En nu weet je niet meer hoe je moet nadenken.

Bang en angstig tegelijk

Je schrikt bij de gedachten dat je lichaam en geest niet meer doen wat jij wil. Het maakt je bang, angstig en dat is nu precies waar de angst begint: bij je gedachten.

Mijn angst en burnout

Vooral bij mijn laatste burnout was ik heel erg angstig, doodeng. Ik had niet verwacht dat ik nog een burnout zou krijgen (nadat ik al 4 burnouts had gehad) en dat maakte mij heel angstig. Achteraf was het heel logisch, want ik luisterde niet naar mijn lichaam en wist niet goed hoe ik steeds een burnout kreeg.

Ik durfde niet meer op straat te lopen, niet meer naar de supermarkt, laat staan alleen thuis zijn. Ik was bang om flauw te vallen en het aller ergste, ik dacht dat mijn geest de overhand zou nemen als ik op straat zou zijn en mij naar het treinstation zou leiden. Ik zag dan alleen het perron en een trein. Doodenge gedachte vond ik dat.

Ja, ik heb het ver laten komen in mijn hoofd, door vermoeidheid en stress. Het was puur mijn negatieve mindset. Niets meer en niets minder en gelukkig zag ik dat in.

Wees realistisch

We voelen allemaal wel eens angst, maar bij een burnout wordt dit zwaarder gemaakt door de manier van denken, de vermoeidheid en stress.

Op het moment dat wij voelen dat onze benen niet echt lekker mee willen werken, bedenken we niet dat dit logisch is, omdat er geen energie meer in ons lichaam is.

Zorg er voor dat als je negatieve gedachten ervaart dat je deze omturnt naar positieve gedachten of zoek afleiding en ga iets leuks doen.

Ervaar jij ook angsten tijdens je burn-out?

Wil jij leren hoe jij met angsten om kunt gaan? Klik dan hier.

 

De Burnout | Herstellen van Burnout

Chantal van der Leij

Chantal is oprichter van De Burnout. Zij inspireert jou om stap voor stap succesvol te herstellen van jouw burnout. Chantal houdt van wandelen met de honden, tuinieren, koken, lezen en is dol op alles wat met mindset te maken heeft.

Volg De Burnout

Online programma's

Ontdek de DIY online programma’s van De Burnout om stap voor stap succesvol en krachtig te herstellen van jouw burnout

Rust & ontspanning voor meer energie

 Rust & Ontspanning, voor meer energie

Herstellen van burn-out

Krachtig herstellen van burnout

2 Comments

  1. Zoveel herkenning weer! Dank voor je blogs. Wat mij vooral bang maakt, is wat jij ook beschrijft, dat ik denk dat mijn hoofd met me aan de haal gaat. En verder maakt de eindeloze uitputting me vaak bang dat er toch lichamelijk iets mis is. Heel ingewikkeld.

    1. Blijf de stemmetjes in je hoofd de baas en luister goed naar je lichaam. Je lichaam geeft heel goed aan wat te veel is, alleen vergeten we daar vaak naar te luisteren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*