Burn-out en perfectionisme

Burnout & Perfectionisme

Vroeger zou ik dit nooit zo hebben gedaan. Ik had altijd alles ingepland en wel zo strak mogelijk, zodat ik altijd alles kon doen wat ik van mij zelf verwachtte.

Spontaan bedenk ik deze ochtend om een blog te schrijven over perfectionisme. Dit is het eerste wat in mij op komt, als ik mij zelf vraag  waar ik vandaag over zal gaan schrijven.

Perfectionisme vind ik een zeer lastig fenomeen.

Het zuigt energie en eigenlijk zijn dingen nooit helemaal perfect. Op het moment dat jij denkt ´nu is het perfect´ en je draait je om dan zie je altijd wel weer iets, waardoor het nooit perfect is.

De Burnout is niet perfect

Alleen al de naam van mijn bedrijf is niet perfect, want ik ben er pas dit jaar achter gekomen dat je burn-out met een streep er in schrijft. Dit zou ik nu dus kunnen veranderen, maar ik vind het goed zo.

Ik zal je eerlijk bekennen, mijn e-book met gratis 14tips voor rust in je hoofd is niet perfect, de opmaak van het online programma Krachtig herstellen van burnout is niet perfect en mijn website is niet perfect. Waarom ik het dan wel weggeef, verkoop of wel online zet, omdat dingen nooit perfect zijn. Dingen zijn nooit af. Je kunt altijd bijschaven, aanvullen, wijzigen, wat je ook maar wilt.

Wat ik wel heel erg belangrijk vindt is de inhoud van alles. Hoe waardevol is het wat ik jou geef, dat is voor mij belangrijk en ik kan je vertellen: Alles wat ik met je deel is onwijs waardevol om krachtig te herstellen van burnout.

Wat is nou eigenlijk perfectionisme?

Ik zag het als iets van niet willen falen. Als ik het maar perfect doe dan kan ik ook geen kritiek krijgen dat ik het niet goed heb gedaan. Als ik het perfect had gedaan in mijn ogen, had ik ook geen stress en zorgen. Dan pas was ik tevreden, maar dat was niet helemaal waar, want k was een ras-perfectionist en die is nooit tevreden, dus er was altijd stress en er waren altijd zorgen.

Een burnout en perfectionisme

Het nadeel van perfectionisme is dat je hersenen continue aanstaan. Want je wil niet 1 ding perfect, nee je wilt je huishouden, je gezin, je sociale leven, je werk, je financiën, etc  allemaal perfect. Jeetje wat een opgave, alleen al als ik er aan terug denk wordt ik moe.

Het is dan ook niet zo gek als ik je vertel dat veel mensen met een burnout alles perfect willen. Natuurlijk is dit niet een reden om een burnout te krijgen, maar in een combinatie met: geen grenzen aangeven, geen nee kunnen zeggen, overal controle over hebben, niet willen falen, onzeker zijn en geen zelfvertrouwen hebben, is dit ideaal voor een burnout.

Wil jij ook alles altijd perfect doen?

 

De Burnout | Herstellen van Burnout

Chantal van der Leij

Chantal is oprichter van De Burnout. Zij inspireert jou om stap voor stap succesvol te herstellen van jouw burnout. Chantal houdt van wandelen met de honden, tuinieren, koken, lezen en is dol op alles wat met mindset te maken heeft.

Volg De Burnout

Online programma's

Ontdek de DIY online programma’s van De Burnout om stap voor stap succesvol en krachtig te herstellen van jouw burnout

Rust & ontspanning voor meer energie

 Rust & Ontspanning, voor meer energie

Herstellen van burn-out

Krachtig herstellen van burnout

2 Comments

  1. Dit is herkenbaar. Ik moest op een gegeven moment als een soort therapie dingen niet perfect doen. Ik vond het zo moeilijk dat ik het niet deed. Grappig is dat ik naar anderen toe veel minder veeleisend ben.

    1. Hi Naomi, ik ben benieuwd of het je inmiddels wel is gelukt om jouw perfectionisme los te kunnen laten? Zo niet, je kunt me altijd een berichtje sturen en dan help ik je er in kleine stapjes naar toe. Het is namelijk echt een verademing. Het geeft heel veel rust. Liefs Chantal

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*