Burn-out en onbegrip

Burnout en onbegrip

Het is triest, maar o zo waar. Had je maar een been gebroken of een arm, want dat is zichtbaar.

Er is helaas nog steeds heel erg veel onbegrip voor een burnout. Dit is eigenlijk altijd zo geweest, maar waarom dit is kan ik je niet vertellen, behalve dat het niet zichtbaar is. Mensen snappen het niet. Ik zeg altijd, kijk maar naar de ogen van een persoon en dan zie je precies hoe iemand zich voelt. Ogen laten verdriet zien, stress, blijdschap, liefde, pijn en ga zo maar door. Je kunt altijd aflezen aan iemands ogen hoe het echt met die persoon gaat.

Het deed mij altijd pijn dat mensen niet zagen wat er in mij omging, maar ik kon het ze ook niet goed uitleggen en daar ligt precies de klepel.

Hoe leg je uit dat je een burnout hebt

Je weet zelf niet precies wat er aan de hand is. Je moet eerst nog ontdekken wie jij bent en wat je voelt, wat je lichaam jou verteld en wat je grenzen zijn of dat je niet met je emoties om kan gaan. Je stopt je emoties weg of loopt er voor weg en wil het niet voelen. Je kunt de druk van de maatschappij niet aan, maar weet niet hoe je daar mee om moet gaan of je naasten leggen misschien wel druk op je en hebben een hoog verwachtingspatroon van je en jij geeft niet duidelijk aan wat je wilt.

Wie ben jij en wat wil jij echt?

Een burnout geeft aan dat jij over jouw grenzen heen gaat en niet duidelijk aangeeft waar jouw hart ligt. Een burnout zorgt ervoor dat je hier bij stil gaat staan. Je zult jezelf eerst moeten leren kennen. Wie ben jij en wat wil jij echt? Pak je hart vast, leg je hand op je hart en voel je hart. Je hart geeft je rust en het geeft je de antwoorden waar jij naar zoekt.

Pas als jij weet wat je wil en wat je voelt kun jij jouw naasten vertellen wat er met je aan de hand is. Wat de burnout met je doet. Een burnout legt je lam, het zet je in de ‘pitstraat’, net zo lang totdat jij weer voldoende opgeladen bent om stap voor stap te komen waar jij wilt zijn en heen wilt gaan.

Wees eerlijk en duidelijk

Hoe leg je dit dan uit aan je naasten, de mensen die belangrijk voor jou zijn? Je voelt je leeg, je bent moe, je hebt nergens meer energie voor en ligt het liefste de hele dag op de bank met een kleedje. Mensen vinden je saai of ongezellig en begrijpen niet dat jij er niet meer bent op verjaardagen of feestjes en dat je afspraken afzegt.

Je zult eerlijk en duidelijk moeten aangeven dat je tijd voor jezelf nodig hebt, maar dat als je er behoefte aan hebt ook zeker zal vragen om de warmte van je naasten of een schouder om op te huilen. Je zult moeten vragen om begrip.

Burnout en je omgeving, je naasten

Dit blog schrijf ik vandaag niet alleen voor jou met jouw burnout, maar eigenlijk meer voor de mensen die te maken hebben met een burnout. Het voelt machteloos hoe je moet toekijken dat je partner of je dochter of zoon of je vader of je moeder of je vriend of vriendin een burnout heeft. Je wilt helpen, maar je kunt het niet.

Het enige wat je kunt doen is begrip te hebben en geduld. Je kunt liefde geven, een luisterend oor, een schouder, een knuffel. En het is niet zo dat iemand met een burnout niet meer kan lachen, dus de leuke grapjes of leuke verhalen hoef je echt niet achterwege te houden. Ga iemand niet betuttelen, maar ga ze ook niet vragen of ze mee willen naar een festival, een verjaardag, uit eten. Eigenlijk alles waar veel prikkels zijn.

Iemand met een burnout heeft echt rust nodig, dus stel bijvoorbeeld voor om te gaan wandelen en dat hoeft geen uren te zijn, maar desnoods even een kwartiertje. Stel voor om samen te gaan koken of dat jij lekker gaat koken en dat de persoon met de burnout er gezellig bij komt zitten. Vraag waar iemand behoefte aan heeft, maar push het niet.

Je leeft maar één keer

Dat jij nu wat vaker afspraken afzegt dat is alleen maar goed, want dan zorg je goed voor jezelf en als de ander daar geen begrip voor heeft dan is dat niet jou probleem. Jij kiest voor jezelf en leert te luisteren naar je lichaam. Dat je hierdoor vrienden of familie zult kwijtraken dan ben je alleen maar beter af, want dat zijn niet de mensen op wie je kunt bouwen. Zij zullen je meer negatieve energie geven dan positieve energie. Bij een burnout en vooral bij het herstellen van burnout heb jij positieve energie nodig.

Het is hard wat ik zeg, maar je leeft maar één keer en dat doe je door goed voor jezelf te zorgen en het leven te leven van jouw dromen met de mensen waarvan jij houd en die van jou houden met wie je kan lachen, huilen, boos op kan zijn, maar ook die jou respecteren en in je waarde laten.

Omring je met mensen die jou laten groeien.

 

De Burnout | Herstellen van Burnout

Chantal van der Leij

Chantal is oprichter van De Burnout. Zij inspireert jou om stap voor stap succesvol te herstellen van jouw burnout. Chantal houdt van wandelen met de honden, tuinieren, koken, lezen en is dol op alles wat met mindset te maken heeft.

Volg De Burnout

Online programma's

Ontdek de DIY online programma’s van De Burnout om stap voor stap succesvol en krachtig te herstellen van jouw burnout

Rust & ontspanning voor meer energie

 Rust & Ontspanning, voor meer energie

Herstellen van burn-out

Krachtig herstellen van burnout

2 Comments

  1. De tips voor de naasten vind ik ijzersterk. Ik heb helaas gemerkt dat bij een enkeling nooit begrip voor je situatie zal komen. Ik zie daarvoor maar één oplossing: het contact verbreken. Voor mij was dat pijnlijk, maar wel het allerbeste op de weg naar herstel.

    1. Hi, mooi verwoord, ‘ijzersterk’! Er zullen altijd mensen blijven die er geen begrip voor zullen hebben en dan is het inderdaad beter om deze mensen los te laten als zij jou alleen maar negatieve energie zullen geven. Het is jouw leven en jij geeft aan wie je daarin toelaat en wie niet. Liefs

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*